Qigong

-det nye yoga

Qigong ("tjigång") er en fælles betegnelse for et system af kinesiske helbredsøvelser, der udøves for at opbygge kroppens indre energi (på kinesisk qi). Qi-gong betyder således energiøvelser. Regelmæssig udøvelse af qigong har mange helbredsmæssige fordele. Qigong er utrolig populært i tiden, og det er måske fordi det står i kontrast til tidens jag. Rundt om i verden bruges det af ældre som unge. I kina har man brugt qigong som offentlig helsegymnastik i århundreder. Her træner millioner voksne stadig qigong inden de starter deres arbejdsdag, ligesom børnene starter skoledagen med qigong-øvelser i skolegården. Dette øger koncentrationsevnen resten af dagen. 

Hvordan?

Uro i kroppen kan gøre det svært at sidde stille og meditere, og derfor er Qigong en god måde, hvorpå man kan koble af og komme ned i gear. Ved at fokusere på sin krop og sit åndedræt laver man bevægelser der  beroliger sindet, styrker balancen og har en helende effekt på kroppens organer og muskulatur. Kineserne har brugt qigong som en form for helsegymnastik i århundreder. De laver qigong i naturen og bruger naturens rolige tempo til at leve sig ind i øvelserne. Jeg bruger selv naturen og ofte også kinesisk musik som baggrundslyd, fordi tempo og rytme i musikken giver det helt rigtige flow i øvelserne. Jeg føler mig altid opløftet og rolig i sindet efter jeg har lavet serien. Kom og prøv qigong sammen med mig! Det er ikke svært og jeg vejleder dig løbende. I qigong handler det ikke om at lave øvelserne perfekt - det handler derimod om at slappe af og give slip på alle tanker. 

Næste holdstart:

Der vil komme online videoer, hvor vi sammen kan træne qigong.

Der er ingen live kurser for tiden.

Qigong er den perfekte form for body-mind træning:

 • Giver ny energi, glæde og overskud

 •  Forebygger og afhjælper stress

 • Giver smidighed og styrker led og muskler.

 •  Træner din balance

 •  Øger lungefunktion og afhjælper astma

 •  Gør dig bedre tilpas med din krop og dit sind

 • Løsner spændinger i kroppen

 • Afhjælper smerter ved fx fibromylagi

 •  Forbedrer din sundhed generelt

 • Skaber en følelse af indre ro og velvære

 • Er for alle - uanset alder og fysisk formåen

De glidende bevægelser i qigong styrker krop og sind, idet de kræver stor koncentration og fokus. Man kunne kalde det en form for meditation i bevægelse. Imens man udfører øvelserne, holder man sit fokus på åndedrættet, er nærværende og nyder bevægelsen. 

I kina er man traditionelt set meget optaget af metoder til at vedligeholde et godt helbred. Regelmæssig qigong udøvelse har de samme effekter som daglig praksis af siddende meditation - det reducerer stress, styrker din koncentrationsevne, nedsætter inflammation i kroppen og holder din krop ung. Personligt giver det mig fornyet energi - jeg bliver glad, føler indre ro og giver slip på stress og tanker. Qigong-serien shibashi er let at lære og utrolig behagelig. Derfor har jeg valgt at tage udgangspunkt i denne række øvelser i min undervisning. 

Qigong er for alle 

Katrine er uddannet qigong-instruktør i 2016

Lad os nyde de skønne omgivelser i slotsparken

Man kan sagtens deltage selvom man har en skade eller et handicap

Bliv rutineret og træn ved stranden -det er fantastisk