Mit eget sygdomsforløb
- og psykologien som følgesvend
(Jeg håber du finder inspiration, og måske kan du spejle dig i min livskrise og min måde at takle den på.)
Alle mennesker oplever modgang i deres liv. Og mange møder så store udfordringer, at der kræves hjælp udefra. Det kan være en fordel at få hjælp og støtte fra en psykolog på rejsen tilbage til trivsel. Og husk: Vi kommer oftest styrket ud på den anden side efter en krise..
Som menneske oplever jeg også udfordringer i mit liv – det gør mig mere empatisk som psykolog, idet jeg kan sætte mig ind i andres problemer. I sommeren 2024 opdagede lægerne en stor tumor i mit hoved - den trykkede på min hjerne. Det var en lettelse endelig at få en forklaring på år med uforklarlig træthed, men rejsen var lang tilbage til mit vanlige liv. Det viste sig at være en fordel, at jeg er uddannet psykolog, idet jeg kunne benytte mig at forskellige teknikker undervejs.
Først og fremmest var jeg omgivet af mennesker, der lyttede til mig, og det var terapeutisk. Der var både professionelle, venner og familie. Særligt de professionelle hjalp mig til at normalisere og forstå mine reaktioner og adfærd. Min hjerne var påvirket af det ændrede pres fra tumoren, så min adfærd og mit funktionsniveau blev væsenligt ændret. I en periode efter operationen manglede jeg fx lyst og abstraktionsniveau til at være sammen med mine børn, og det var hårdt. Men jeg turde tale om det og det bar mig igennem. Jeg talte og talte, og min fortælling om min sygdom ændrede sig undervejs og ligeså gjorde min opfattelse af det hele – det kaldes narrativ psykologi og det er en vigtig teknik, når man går i samtaleterapi.
Jeg anvendte også positiv psykologi som et bevidst redskab for at holde modet oppe på min rejse. Jeg omgav mig fx. med billeder, tekst og symboler, som gav mig mod, glæde og motivation, imens jeg var allermest syg. Jeg knoklede dagligt for at opretholde livsglæden, og som resultat kunne jeg i starten stå ud af sengen og glæde mig til dagen trods manglende hår og en overbelastet hjerne. Jeg har undervist i positiv psykologi i mange år, og inddrager det ofte i samtaleforløb med mine klienter. Det er livsændrende.
Et menneske er komplekst og vores personlighed består af både positive og negative træk. Da jeg blev opereret og presset ændrede sig i min hjerne, blev min personlighed påvirket i en periode. Flere træk blev forstærket. Jeg brugte i denne situation elementer fra dialektisk adfærdsterapi og det hjalp mig til at acceptere og forstå de personlighedstræk som pludselig blev fremtrædne. I min klinik hjælper jeg ofte mine klienter med at bevare og styrke deres selvværd, hvis de arbejder med sig selv og deres mindre flatterende personlighedstræk.
Mit forløb trak ud med 5 operationer i alt, og det satte sine spor. Jeg blev træt og fik en belastningsreaktion – en slags stress. Jeg oplevede også en depressiv periode, som jeg kæmpede mig igennem.
Undervejs blev jeg klippet skaldet på dele af hovedet før hver operation, og har også måtte bruge en hjelm for at beskytte min hjerne, da en knogle i kraniet blev midlertidigt fjernet. Det var hårdt, men jeg lærte at sætte kulør på hverdagen undervejs og dække hjelmen/det bare hoved med festlige turbaner, pandebånd og hatte. Hvor der er vilje, er der vej.
Mit sygdomsforløb blev langt, før de kunne kalde mig færdigbehandlet på sygehuset. Sidste operation var i februar 2025. I april kom jeg tilbage til mit job som psykolog, og kan drage nytte af erfaringer fra mit livs største krise. Livet er ikke let, men jeg er kommet styrket ud på den anden side.
Jeg står klar til at hjælpe dig, ung som voksen, med de ting DU kæmper med. Alle har ret til at leve et godt liv, og jeg støtter dig gerne igennem processen, imens du kæmper med at komme på fode.
- Katrine Nissen, menneske, coach og psykolog