Kognitiv terapi

Traditionel kognitiv terapi:

Kognitiv terapi er en metode, der bruges til at registrere og korrigere negative og opslidende adfærdsmønstre og tanker, som dem der fx opstår ved angst. Metoden blev udviklet i 1960erne af Aaron T. Beck og har siden været i rivende udvikling. I kognitiv terapi er der fokus på klientens tanker og adfærd i nuet fremfor på opvækst og tidlige traumer.

ACT og self-compassion:

Tredje version af kognitiv terapi kaldes Acceptance and Commitment Therapy (ACT), hvilket kan oversættes til ”Accept- og forpligtelsesterapi”. I ACT er fokuset anderledes end i den traditionelle kognitiv terapi. ACT er navngivet med fokus på sine hovedbudskaber: Accepter det, der er ude af din personlige kontrol og forpligt dig til handlinger der forbedrer og beriger dit liv.

”Målet med ACT er at øge muligheden for et rigt og meningsfuldt liv via 1) mindfulness færdigheder, som hjælper dig til at håndtere uønskede tanker og følelser effektivt, så de har mindre indflydelse og magt over dig og 2) en afklaring af hvilke personlige værdier du har, og hvordan du kan vejlede, inspirere og motivere dig selv til aktivt at tage skridt i retning af disse.” (Kilde: Russ Harris, grundlægger af ACT i bogen Lykkefælden)

Self-compassion:
Indenfor ACT er der et stort fokus på egen-accept. Denne tilgang har dermed fokus på at anerkende, at alle mennesker har negative følelser og tanker. Dette kan hjælpe os til at øge vores egenomsorg og generelle selvværd.

Jeg er dybt inspireret af ACT og self-compassion, og synes det er fantastiske redskaber til at skabe et bedre selvværd og give fornyet energi til livet!